Vürtsikas puder röstitud metspähklite ja hurmaaga
- 120 g neljaviljahelbeid
- 5-6 dl piima
- 0,25 jahvatatud ingverit
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- näpuotsatäis värskelt riivitud muskaatpähklit
- 0,5 tl soola
- 1 tl suhkrut
- peotäis röstitud ja kooritud sarapuupähkleid*
- 1 küps hurmaa
- 1-2 sl vedelat mett (soovikorral)
Aseta helbed ja piim koos maitseainetega potti keskmisele kuumusele, lase keema tõusta ja keeda keskmisel kuumusel segades u 5 minutit kuni helbed on pehmed ja puder ühtlaselt kreemjas. Sega hulka hakitud metspähklid. Jaota puder kahe kausi vahel, aseta peale kooritud ja viilutatud hurmaa ning nirista soovi korral pisut mett ja puista veel pähkleid. Naudi kohe!
Nõuanded:
*Piima lisa vastavalt oma maitsele – kui vedelat putru soovid. Võid alguses valada potti 5 dl ja siis hiljem soovi korral juurde lisada.
*Poodides müüakse ka juba röstitud ja kooritud pähkleid, kuid kui soovid neid ise teha, siis laota pähklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 150 kraadi juures 10 minutit kuni koor hakkab lahti tulema ja pähklid õrna jumet omandama. Võta pähklid ahjust ja hõõru köögiräti vahel koortest puhtaks. Ülejäänud pähkleid saad kasutada kookides jt küpsetistes, müslides, šokolaadikommides jm toitudes.
*Hurmaa on hästi vitamiinirikas ja muidu kasulik mesimagus puuvili, võid selle aga soovi korral ka banaaniga asendada.
Retsepti ja foto autor Silja Luide
