Kohupiima-pohla kook martsipani ja neljaviljahelvestega
- Põhi:
- 100 g neljaviljahelbeid
- 150 g jahu
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- näpuotsatäis soola
- näpuotsatäis jahvatatud kardemoni (soovi korral)
- 70 g suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 170 g külma võid
Täidis:- 200 g vanillimaitselist
- kohupiima
- 300 g hapukoort
- 2 muna
- 4 sl suhkrut
- 1 sl vanillisuhkrut
- 200 g pohli või muid marju
- 100 g martsipani
Põhi: Sega helbed sõelutud jahu, küpsetuspulbri, soola, kardemoni ja suhkrutega läbi, lisa hakitud või ja haki noaga või pudista sõrmedega ühtlaseks puruks. Laota kaks kolmandikku purutainast võiga määritud ja jahuga ülepuistatud 24-26 cm läbimõõduga (lahtikäivasse) vormi, mille põhjas on küpsetuspaber.
Täidis: Sega kohupiim ja hapukoor kergelt lahti klopitud munade ja suhkrutega ühtlaseks. Riivi martsipan ja sega läbi marjadega. Laota marjasegu vormi purutainale ja kata kohupiimaga, seejärel laota ühtlaselt peale ülejäänud kolmandik purutainast. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 40 minutit kuni kook on äärtest ja pealt kergelt pruunistunud.
Nõuanded: * Martsipani on kergem riivida, kui oled seda enne külmkapis hoidnud. Võid selle ka kümneks minutiks sügavkülma asetada. Soovitan kasutada suurema (vähemalt 60 %-ilise) mandlisisaldusega martsipani – seda on kergem riivida, sest see on vähem kleepuv, samuti ei ole see liiga magus.
* Külmutatud marjad oleks enne koogile lisamist hea sulatada ja nõrutada, aga võib lisada ka otse sügavkülmast võetuna, sel juhul sega need u 1 sl tärklisega enne läbi.
* Pohlade asemel võid kasutada sõstraid, vaarikaid, mustikaid, kirsse, jõhvikaid.
Retsepti ja foto autor Silja Luide
